Als een zonnetje….

Nou, het systeem draait de laatste tijd als een zonnetje. Erg blij met de affakkeling zodat we er nu geen omkijken meer naar hebben.

Hele zomer al geen water te kort gehad en eigenlijk gewoon blij… bijna saai 🙂

Toch maar ff een grafiekje met temps van de boiler… ook leuk om eens te kijken.boiler

Geplaatst in Stroom | Reacties uitgeschakeld voor Als een zonnetje….

Bijpass / affakkel

Nou, kan wel melden dat ik dan (eindelijk) voor mijn gevoel klaar ben met installatie. De 3weg klep en radiator voor warmte afgifte wanneer boiler op temperatuur is, is klaar.

Erg blij mee… hoeven nu geen actief beheer meer te doen op de boiler als het zonnetje veel aan het schijnen is.

2015-07-08 20.17.44

2015-07-08 20.18.25 2015-07-08 20.20.07

Geplaatst in Stroom | Reacties uitgeschakeld voor Bijpass / affakkel

Up & running

Nou, het heeft even geduurd, maar dan zijn we toch zover. De zonneboiler is aan het draaien (start 3 april). Nog een paar hele kleine punten afronden, maar heb het geloof dat dat wel goed gaat komen.

Maar om indruk geven paar fototjes…

Boiler naar boven, en nu installatie dat het klaar is.

2015-04-04 12.33.31 2015-04-04 12.32.37 2015-04-04 12.32.17 2015-04-04 12.31.39 2015-03-22 13.30.26 2015-02-24 11.05.39 2015-02-24 11.04.45 2015-02-24 11.04.30

Geplaatst in Stroom | Reacties uitgeschakeld voor Up & running

Installatie

Het heeft helaas allemaal wat langer geduurd dan in eerste instantie gewenst… maar goed, installatie van alles is eindelijk begonnen.

Heatpipes zitten op het dak, en boiler is naar zolder verhuisd… dat was ook nog een projectje zelf… Lier van buurman erbij en hijsen maar langs de treden omhoog.

Heatpipes afgelopen dagen op dak geplaatst met hoogwerker en was toch wat tegen gevallen met hoeveel werk het was. Maar goed, nu alles erop zit ben ik blij.

3 x 24 op dak

3 x 24 op dak

500L OEG

500L OEG

 

Geplaatst in Stroom | Reacties uitgeschakeld voor Installatie

Zonneboiler voorbereiding

Zo, het is bijna rond, maar de zonneboiler is zo goed al onderweg.

Opzet zal zijn – 500L boiler met 2 warmtewisselaar. We gaan de retour van de CV door de 2de wisselaar sturen zodat we warmte kunnen inzetten voor verwarming van het huis. Komen 3 x 24 heatpipes op het dak.

Ben begonnen met constructie maken waarop de boiler moet komen te staan.

constructie 1

Voorbereiding zonneboiler 2

Geplaatst in Stroom | Reacties uitgeschakeld voor Zonneboiler voorbereiding

Zonnboiler stappen

Nou, het moet nu toch echt wel gaan gebeuren. Heb met Johan van Sunsystems gesproken en gaat offerte uitbrengen. Laat het even van prijskaartje afhangen of we meteen 2 boilers van 400 of 500L nemen, of beginnen met 1.

Ben ook nog site in duitsland tegen gekomen waar ze ook heatpipes verkopen. Schijnt dat rendement op de heatpipes een stuk groter is dan anderen, nog even denken of dat de investering waard is.

Schema afspreken, bestellen en installeren. Nog wel even goede en juiste plek voor boiler op zolder vinden.

Geplaatst in Stroom | Reacties uitgeschakeld voor Zonnboiler stappen

Water meten

Gezien dat we zonneboiler gaan kopen, misschien toch handig om maar eens waterverbruik te gaan meten.

Gelukkig heeft onze watermeter een draaispiegel waarmee we rustig en gemakkelijk de rotaties kunnen meten. Hiervoor weer een CNY70 sensor gebruikt.

Ben nu eigenlijk toch wel benieuwd naar hoeveel water we precies gebruiken tijdens douchen e.d.

Geplaatst in Stroom | Reacties uitgeschakeld voor Water meten

Verwarming ondersteuning met zonneboiler

Ondanks dat het plaatsen van zonnepanelen de makkelijkste manier is om wat aan duurzaamheid te doen, EN onze maandlasten naar beneden te krijgen, heeft het nog steeds mijn voorkeur om een aanval te doen op ons gas verbruik. Kosten voor gas zijn nog steeds 2 maal zo hoog als stroom, en ik denk gezien de overcapaciteit op stroom investeren in gas vervanging beter is op lange termijn.

Ik ben de laatste paar weken weer aan de gang gegaan met wat onderzoek en kom ik (gelukkig) een paar websites tegen waar er inderdaad een setup is met CV zonneboiler ondersteuning. Maar in de gevallen die ik gezien heb om er echt wat mee te kunnen doen, moet je wel denken aan een buffer vat van 1000L en een bende heatpipes. Gelukkig hebben we met ons dak een ideaale opzet om dit te ondersteunen.

Waar ik over aan het denken ben is om 2 vaten te hebben en deze obv 100 of 120 heatpipes te verwarmen. Eén boiler vat voor het douchen, en het grote vat voor CV ondersteuning / verwarming. Een nadere mogelijkheid die ik tegenkom is om middels een pelletCV kachel het water op temp te houden voor de verwarming.. maar die optie zie ik meer als aanvullend, dan primair.. eerst maar zonneboiler opzet verder onderzoeken.

Misschien leuk om de info even toe te voegen:
http://www.futurenrg.nl/project.aspx?id=1
http://www.duurzaamlithoijen.nl/wordpress/duurzame-warmte/

To be continued…

Geplaatst in Stroom | Reacties uitgeschakeld voor Verwarming ondersteuning met zonneboiler

Lang geleden & verbouwing

Nou, het is alweer een poos geleden dat ik actief ben geweest op onze website. Maar mooie nieuws is dat we wel weer een mooie stap hebben genomen.

We hebben de buitenmuren van ons huis laten vervangen en op hetzelfde moment hebben we ook het voorhuis laten na-isoleren met PUR platen en schuim ribbels (weet niet precies hoe het heet) onder de vloer van het voorhuis.

We zijn dus erg benieuwd of deze maatregels zullen helpen om het voorhuis efficiënter haar warmte te kunnen vasthouden… maar dat zal denk ik niet moeilijk zijn.

Nu dat de laatste verbouwing aan ons huis gereed is gaan we nu weer verder kijken naar investeren om de maandlasten naar beneden te drukken.

IMG_2143      IMG_2154

Geplaatst in Stroom | Reacties uitgeschakeld voor Lang geleden & verbouwing

Uitstel zonnepanelen

Ondanks de offertes hebben we besloten om de aanschaf van de panelen uit te stellen. We willen nog een andere verbouwing doen op ons huis en die heeft voorrang gekregen…. helaas, maar die keuzes moet je soms maken… dus… kom maar op met de nieuwe muren!

Geplaatst in Stroom | Reacties uitgeschakeld voor Uitstel zonnepanelen