Waarom?

Een poos geleden waren we aan het denken over de installatie van aardwarmte, zonnepanelen of een zonneboiler. Om te kijken wat het beste bij ons past zijn we gaan kijken naar de kosten van de energie die we gebruiken (gas en stroom). De korte samenvatting is dat onze kosten voor gas 2 keer zo hoog zijn dan stroom.

Ons doel is om wat geld te investeren in groene energie om onze maandelijkse lasten te verlagen. Nu eenmalig betalen, investering terug verdienen op langere termijn.Zoals met alles begint het met het verkrijgen van statistieken over dagelijkse energie verbruik. Hoe veel, hoe lang, waar gaat verbruik heen? Dat waren de gedachtes, maar hoe gaan we meten?

Al google-nd op internet kom je genoeg informatie tegen over het meten van gas en stroom via de energiebedrijven (slimme meters), maar wat mij betreft hoef ik dat niet, en ons dagelijks patroon gaat hun niets aan. Tijdens de surf sessies veel dingen tegen gekomen over RasperryPI en Arduino borden. De laatse optie ben ik voor gegaan. Nu had (en heb) ik totaal geen verstand van electronica dus erg adhoc begonnen en daarbij kijken of ik het kan regelen. Op dit moment heb ik de stroom en gas geregeld, moet nog wel wat met de nauwkeurigheid, maar dat komt wel goed.