Wij wonen in een woonboerderij die we 10 jaar geleden van binnen uit hebben verbouwd. Hierbij zijn alle muren en het plafond geisoleerd met ISOVER glaswol en hebben we in het achterhuis HR++ glas. Verwarming is middels vloerverwarming in de woonkamer, keuken, hal en in de slaapkamer en oude voorhuis middels radiatoren. Op dit moment geen weersafhankelijke regeling, maar wel alles op lage temperatuur. Instelling op dit moment is tussen de 42-48 graden. Dit is meer dan voldoende om ons huis tijdens de winter op 19.5 / 20 graden te houden. We hebben een grote zolder wat betekend dat we nauwelijks de droogtrommel gebruiken en de was daar of buiten ophangen.
Wat bij ons wel een punt is (was) om het voorhuis goed warm te houden is dat deze is aangesloten op vloerverwarming systeem. In de winter moeten we daar vaak bijstoken, en ook op hogere temperatuur om het comfortabel te hebben. En er is geen losse regeling (zone en aparte thermostaat). Hebben hiervoor niet de juiste oplossing gevonden.
Op dit moment is ons verbruik 4500 kWh stroom en 2000m3 gas (laatste 2 jaar dan). Op basis van NIBUD is stroom gemiddeld, en zitten we voor gas net onder gemiddelde. Niets schokkend hier, maar kijkend naar de laatste 5 jaar is ons stroom verbruik wel van 3600kWh naar 4500kWh gegaan – dat vinden wij dan wel weer interessant.
Volgende stappen
Op dit moment dus onderzoek doen naar ons verbruik en daarbij kijken hoe we kunnen besparen, en beslissen waar we het beste onze investering kunnen doen. Wij zien de volgende opties;
- Zonnepanelen (stuk of 8)
- Aardwarmte
- Zonneboiler met CV warmtewisselaar
Onderzoeken
Op dit moment gaan we voornamelijk onderzoek doen naar het patroon van stroom verbruik, standby onderzoeken e.d. Daarbij gaan we zeker ook spelen met wijzigen van temperatuur van de CV naar de vloerverwarming. Ben zeer benieuwd naar de verhouding, hoe lang stoken, hoe hoog.
Aardwarmte
We hebben offertes gekregen over de installatie van aardwarmte, en dit gaat het niet worden. De investering (20K+) is ons te groot en het voordeel gelimiteerd. Er is ons aangegeven dat de leidingen in de vloer (16mm) eigenlijk te klein zijn voor efficiente verwarming. Dit zou 18-20mm moeten zijn. Daarnaast gaat stroom verbruik dusdanig omhoog dat rendement obv de investering te laag zou zijn.
Zonnepanelen
Dit heeft zeker onze interesse. Ons dak is ook pal op het zuiden dus optimaal voor een goed rendement. Enige is, hoogste maandlast is gas en zou het liefst dit verminderen door meer efficient te stoken.
Zonneboiler in combi met CV warmtewisselaar
Ben de ATAG Q-Solar tegen het lijf gelopen en deze combinatie spreek mij zeer aan, maar ben naarstig opzoek naar statistieken over het verbuik. We hebben op dit moment een Remeha W28eco (12 jaar oud), en die doet het prima. Maar wil toch nog verder kijken naar het fijn-tunen hiervan. Maar ben zeer benieuwd naar statistieken over warm het water wordt in de zonneboiler in de winter, en welke warmte winst je hebt met de CV warmte wisselaar.
Gisteren toch weer eens bij Essent ingelogd om het gas verbruik te bekijken (verleden). Blijkt dat ik laatste tijd fout zat met mijn gedachte dat we 2400 m3 verbruikte, maar dit is de laatste 2 jaar net onder de 2000 m3. Hier ook leuk om te zien dat sinds dat we een nieuw dak op ons huis hebben (met isolerende dakplaten) in 2010 ons gas verbruik met ong. 400m3 naar beneden is gegaan.
Gisteren mij pas opgevallen, en was daar wel verrast over.
m3 per graaddag is van 0,75 naar 0,6 gegaan.